Kapcsolat

Tel: +36-20/519-3685

E-mail: mobilkonyvelo@gmail.com

Nyitvatartás:
Hétfő: 9.30 - 12.00
Kedd: 8.00 - 16.00
Szerda: 9.30 - 16.00
Csütörtök: 12.00 - 16.00

Ill. telefonon egyeztett időpontban

B and K Exact Work Kft.

Kecskemét, Szövetség tér 5.

Ingatlan-bérbeadás 2019

2018.09.12.

Az ingatlan-bérbeadók rezsiköltsége
Adóelőleg ingatlan-bérbeadás esetén
Kisértékű tárgyi eszközök beszerzése

Az ingatlan-bérbeadók rezsiköltsége

A 2018-ban hatályos rendelkezések szerint a költségtérítés (pl. rezsiköltség) része a bevételnek, amennyiben a magánszemély önálló tevékenységet – többek között bérbeadói tevékenységet – folytat. Ha ingatlan bérbeadás esetén a mérőórákat nem íratták át a bérlő nevére,  érdemes a költségeket tételesen elszámolni a bevétellel szemben. 

Mivel az önálló tevékenységet folyatók esetében azonos jövedelemszámítási mód van minden tevékenységükre (például oktatás-óraadás) tételes költségelszámolst kell alkalmazni.

2019. január elsejétől az a változás, hogy amennyiben az ingatlan-bérbeadási tevékenységet folytató magánszemélyek az ingatlannal összefüggő rezsiköltségeket (például víz, gáz) továbbhárítják a bérbevevőre, akkor ez az összeg nem lesz része a bevételnek. Ez az összeg nem jelent a magánszemély esetében tényleges bevételt, mivel azokat az adott szolgáltató részére kell megfizetni [17. § (3a) bekezdés].

Adóelőleg ingatlan-bérbeadás esetén

Abban az esetben, ha a magánszemély kifizetőnek adja bérbe az ingatlanát, akkor a kifizető a magánszemély nyilatkozatának figyelembevételével köteles az adóelőleget levonni a jövedelemből.

2019. január elsejétől az ügyfélkapuval rendelkező magánszemélyek egy erre a célra létrehozott online felületen az adóelőleg-nyilatkozatot is kitölthetik majd. Ezeket a nyilatkozatokat az adóhatóság elektronikus úton, automatikusan továbbítja a munkáltató, kifizető felé. 

2019. január elsejétől a lakás bérbeadásából származó bevételből a kifizetőnek nem kell adóelőleget levonnia, ha a bérbeadó magánszemély nyilatkozik arról, hogy a bérbeadásból származó jövedelmének megállapításánál figyelembe kívánja venni az általa más településen 90 napot meghaladóan bérelt lakás díját.

Kisértékű tárgyi eszközök beszerzése költségelszámolást választóknál

2019. január elsejétől a 200 ezer forint alatti egyedi értékű tárgyi eszközök beszerzési ára a költségek között egyösszegben lesz elszámolható a beszerzés évében.


vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!